srijeda, 14. listopada 2009.

BRANKO ĆOPIĆ

Branko Ćopić

Rođenje
1. siječnja 1915.Hašani, Bosna i Hercegovina
Smrt
26. ožujka 1984.Beograd, Srbija

Spomenik Branku Ćopiću ispred muzeja u Banjoj Luci
Branko Ćopić (Бранко Ћопић) (Hašani, Bosanska Krupa, 1. siječnja 1915.Beograd, 26. ožujka 1984.), bosanskohercegovački književnik srpske narodnosti .
Sadržaj[sakrij]
1 Životopis
2 Bibliografija
3 Filmografija
4 Nagrade
5 Izabrane pjesme
//
Životopis [uredi]
Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu pohađa u Banjoj Luci i Sarajevu, te je završava u Karlovcu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu diplomira 1940. godine, pedagoško-filozofsku grupu. Prvu priču objavljuje 1928. godine, a prvu pripovijetku 1936. Djela su mu prevođena na engleski, njemački, francuski i ruski. Bio je član SANU (Srpske akademije nauka i umjetnosti) i ANUBiH (Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine).
Izvršio je samoubojstvo, skokom sa mosta na Savi u Beogradu 26. ožujka 1984. godine.
Bibliografija [uredi]
"Priče ispod zmajevih krila", priče, Beograd 1939.
"Ognjeno rađanje domovine", poezija , Sarajevo, 1944.
"Družina junaka", priče, Beograd, 1945.
"Bojna lira pionira", poezija, Sarajevo, 1945.
"Ratnikovo proljeće", poezija, Sarajevo, 1947.
"Sunčana republika", poezija, Sarajevo, 1948.
"Rudar i mjesec", poezija, Sarajevo, 1948.
"Doživljaji mačka Toše", poezija, Sarajevo, 1954.
"U carstvu leptirova i medvjeda", priče, Beograd,1956.
"Doživljaji Nikoletine Bursaća", priče, Sarajevo, 1956.
"Orlovi rano lete", roman, Beograd, 1956.
"Lalaj Bao, Čarobna šuma", poezija, Sarajevo, 1957.
"Ježeva kuća", poezija, Sarajevo, 1957.
"Ne tuguj bronzana stražo", 1958.
"Partizanske tužne bajke", priče, Beograd, 1958.
"Priče zanesenog dječaka", priče, Beograd, 1960.
"Djeda Trišin mlin", poezija, Beograd, 1960.
"Magareće godine", priče iz djetinjstva, 1960.
"Slavno vojevanje", roman, Beograd, 1961.
"Bitka u Zlatnoj dolini", roman, Beograd, 1963.
"Vratolomne priče", Sarajevo, 1970.
"Noge na klancu, glava na vrancu", priče, Sarajevo, 1971.
"Lijan vodi karavane", pripovijetke, Sarajevo, 1981.
"Bašta sljezove boje", zbirka priča, 1970
Filmografija [uredi]
"Magareće godine" (1994)
"Gluvi barut" (1990)
"Razgovori stari" (1986)
"Smiješne i druge priče", TV-serija (1986)
"Odumiranje međeda" (1982)
"Bježaćemo čak u Liku" (1979)
"Osma ofanziva", TV-serija (1979)
"Mala moja iz Bosanske Krupe" (1978)
"Hajdučka vremena" (1977)
"Četrdeset prva" (1971)
"Orlovi rano lete" (1966)
"Nikoletina Bursać (1964)
"Grob u žitu" (1951)
"Major Bauk" (1951)
"Živjeće ovaj narod" (1947)
Nagrade [uredi]
NIN-ova nagrada za roman "Ne tuguj bronzana stražo" 1958.
Izabrane pjesme [uredi]

WikIzvor ima izvorni tekst na temu:
Branko Ćopić

Na stranicama WikiCitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi:
Branko Ćopić
BOSNA
Bosna je zemlja prepuna čari,Trepeta šuma i bljeska vode,Brda joj kite gradovi stari,Nad njima sinji oblaci brode.Čini se, to je začaran krajKroz koji vilu progoni zmaj.
Duboke gore svečano ćuteU mirnoj sjenci bez ljudskog zova,Tu medo tapa niz tajne pute,A obnoć huče premudra sova.Na proplancima, sve ti se čini,Igraju vile na mjesečini.
A vjeverice - uz trku mnogu -repova trista, hiljadu nogu!-Na glavu Bosnu staviti mogu.
I duh rudarski s punom paradom:S pijukom, lampom i dugom bradom,U kristal kucka, kamenje para,Kroz Bosnu traži rudišta stara,Pod zemljom brdo gvozdeno buši,Uz vreli izvor obojke suši.
U gori stijena trepti k'o živa,Niz nju se voda studena sliva,Biserom gori najmanja kap.A već u klancu, blještav k'o srma,Potok se ruši s kamena strmaI pravi prvi pjenušav slap.
Na kraju - gledaj - rijeka se vije,Matica brza sredinom bije...
Branko Ćopić

Nema komentara:

Objavi komentar

Objavi komentar