petak, 16. listopada 2009.

HARI POTER

Hari Poter (lik)
Ovo je članak o liku iz knjiga i filmova Hariju Poteru. Za informacije o seriji knjiga o Hariju Poteru, vidi: Hari Poter.
Hari Poter lik
Danijel Redklif kao Hari Poter u filmu Hari Poter i Red feniksa
Hari Džejms Poter (Harry James Potter)
Pol
muški
Boja kose
crna
Boja očiju
zelena
hogvortska kuća
Grifindor
poreklo
punokrvan
vernost
Albusu Dambldoru
tumač na filmu
Danijel Redklif
prvo pojavljivanje
Hari Poter i Kamen mudrosti
Hari Džejms Poter (rođen 31. jula 1980. godine)[1], sin jedinac Džejmsa Potera i Lili Poter, je glavni lik u serijalu knjiga i filmova o Hariju Poteru.
Harija Potera u filmovima tumači mladi glumac Danijel Redklif. On je glumio Harija u svih pet filmova: "Hari Poter i Kamen mudrosti", "Hari Poter i Dvorana tajni", "Hari Poter i Zatvorenik iz Askabana", "Hari Poter i Vatreni pehar" i "Hari Poter i Red Feniksa". Ovaj lik tumačiće i u šestom delu, "Hari Poter i polukrvni princ", koji se u bioskopima očekuje 2008. godine.
Sadržaj[sakrij]
1 Početak
2 Život kod Darslijevih
3 Pisma sa Hogvortsa
4 Putovanje peronom devet i tri četvrtine
5 Kamen mudrosti
6 Dvorana tajni
7 Zatvorenik iz Askabana
8 Vatreni pehar
9 Red feniksa
10 Sve Harijeve ljubavi
11 Harijevi rezultati sa O.Č.N.
12 Harijeva karijera
13 Vidi još
//
[uredi] Početak

Adrijan Rolins kao Džejms poter, Džeraldina Somervil kao Lili Poter i jedan od statista kao jednogodišnji Hari u filmu Hari Poter i Kamen mudrosti.
Hari Poter rođen je 31. jula 1980. u Godrikovoj dolini, jednom od mnogobrojnih čarobnjačkih naselja u Britaniji. Sin je jedinac pokojnog bračnog para Poter, Lili i Džejmsa.
Čuven je u čarobnjačkom svetu po svom obračunu sa zlim čarobnjakom Lordom Voldemorom, glavnim negativcem u serijalu, kada je bio star samo godinu dana. Voldemor, jedan od najmoćnijih čarobnjaka svih vremena, izgubio je u ovom obračunu sve svoje moći.
Voldemor je, čuvši proročanstvo o dečaku koji će ga poraziti, krenuo ka kući Poterovih, sa namerom da ih sve ubije. Voldemor je najpre ubio Džejmsa, koji je pokušavao da ga zadrži, da bi dao Lili vremena da uzme Harija i pobegne. Ali, ona nije mogla da ode i ostavi ga. Voldemor je onda krenuo na Lili, koja je umrla dok je pokušavala da zašititi sina, što je Hariju dalo jednu vrstu magične zaštite. Voldemor je pokušao da ubije Harija avada kedavra kletvom, kojom je ubio i Harijeve roditelje, ali čin je pošla nizbrdo zbog zaštite koju je Hariju dala njegova majka i okrenula se protiv Voldemora. Voldemor, koji je proveo nekoliko godina koristeći moćnu crnu magiju pokušavajući da dobije besmrtnost, uspeo je da preživi smrtnu kletvu, ali samo kao slabašna senka prethodnog sebe. Pobeđen i bez magičnih moći, Voldemor se sakrio, a Hari je postao slavan u čarobnjačkom svetu kao "Dečak koji je preživeo". Ipak, ostao mu je ožiljak u obliku munje na čelu, za koji će se kasnije ispostaviti da je izvestan vid spone između Harija i Voldemora.
Hari izgleda potpuno kao svoj otac, osim što ima majčine oči i ožiljak u obliku munje na svom čelu. To što ima iste oči kao majka biće jedna od presudnih stvari u knjigama.
[uredi] Život kod Darslijevih
Direktor Hogvortsa i vrhovni član Reda feniksa, Albus Dambldor ostavlja Harija kod Darslijevih. Petunija Darsli je rođena Lilina sestra i Hari će u njenoj kući biti bezbedan. Dambldor im ostavlja pismo u kojem im je sve objasnio, ali oni nikada sa Harijem nisu postupali kao sa rođenim sinom.
Za Dadlijev jedanaesti rođendan, Darslijevi i Hari odlaze o zoo-vrt. Tamo Hari razgovara, ni sam ne zna kako, sa zmijom. Dadli gurne Harija da bi video zmiju bolje, a Hari, besan, učini da staklo između zmije i Dadlija nestane. Dadli upada u kavez, a zmija se oslobađa. Shvativši šta se dogodilo, teča Vernon kažnjava Harija i oduzima mu sva prava.
[uredi] Pisma sa Hogvortsa
Uoči njegovog jedanaestog rođendana, Hariju počinju da pristižu pisma sovinom poštom. Ne želeđi da Hari sazna istinu o sebi, teča i tetka mu oduzimaju sva pisma. Na sam Harijev 11. rođendan, pojavljuje se Rubijus Hagrid, čuvar ključeva na Hogvortsu, koji Hariju priča istinu o njegovom poreklu i porodici.
Hagrid vodi Harija u Dijagon-aleju da bi ga opremio svim stvarima za Hogvorts. Hagrid mu kupuje sovu, koju Hari naziva Hedviga. Hari potom odlazi kod Olivandera, prodavca čarobnih štapića. Posle mnogo isprobanih štapova, Hari kupuje jedan od zelenike, sa feniksovim perom, od jedanaest inča. Olivander priča Hariju kako je feniks, koji je dao pero za Harijev štapić, dao još jedno pero, koje se nalazi u Voldemorovom štapiću.
[uredi] Putovanje peronom devet i tri četvrtine
Hari odlazi na Hogvorts peronom devet i tri četvrtine, u kome upoznaje Rona Veslija, koji mu postaje najbolji drug. Pored toga, upoznaje Hermionu Grendžer, koja mu tek kasnije postaje najbolja drugarica, Nevila Longbotoma, otkačene Veslijeve blizance i Draka Melfoja, koji mu postaje neprijatelj.
[uredi] Kamen mudrosti
Hari stiže na Hogvorts. Šešir za razvrstavanje želi da ga smesti u Sliterin, ali se ipak odlučuje za Grifindor. Hari tako odlazi u kuću u kojoj su bili njegovi roditelji, kao i sam Dambldor. Pored njega, novi Grifindorci su još Ron Vesli, Hermiona Grendžer, Nevil Longbotom, Šejmus Finigen, Din Tomas, Parvati Petil i Lavander Braun.
Zaštita koju mu je dala majka pomogla je Hariju još jednom, deset godina kasnije kada se Lord Voldemor vratio tražeći Kamen mudrosti. Zaposednuvši hogvortskog profesora Kvirela, Voldemor se vratio na Hogvorts tražeći Kamen. Još jednom je pokušao da ubije Harija, ali Lilina zaštita je ostala u njegovim venama, i Voldemor nije mogao ni da ga dotakne. Opet je bio prinuđen da beži, ostavljajući Kvirela da umre.
[uredi] Dvorana tajni
U drugom delu, u školi biva otvorena tajanstvena Dvorana tajni. Đaci otkrivaju da je Dvoranu, po legendi, sagradio Salazar Sliterin, osnivač istoimene kuće i jedan od osnivača Hogvortsa, koji je u Dvorani ostavio čudovište koje iz škole treba da otera sve koji nisu dostojni da uče magiju - od Blatokrvnih, dece normalskog porekla. Kada se u školu vrati Sliterinov naslednik, on će osloboditi čudovište iz Dvorane i pustiti ga na normalsku decu. Zbog njegove sposobnosti da razgovara sa zmijama, mnogi sumnjaju da je Hari Sliterinov naslednik. Nekoliko đaka je skamenjeno, a na kraju i ubija Džini Vesli. Hari i Ron odlaze u Dvoranu da spasu Džini. Hari sreće Toma Ridla, vlasnika dnevnika u kome je Džini pisala. Ridl je kontrolisao Džini i naterao je da otvori Dvoranu. Ridl otkriva da je Lord Voldemor i pušta Baziliska na Harija. Hari ga ubija mačem iz šešira za razvrstavanje, uništava dnevnik i spasava Džini.
[uredi] Zatvorenik iz Askabana
Hari u ovom delu otkriva da ima kuma Sirijusa Bleka, koji je nepravedno optužen da je ubio trinaestoro ljudi, kao i da je Voldemoru prodao Harijeve roditelje. Hari u to u početku veruje, ali onda poveruje Sirijusu.
Kada su Sirijus i Remus Lupin, prijatelji njegovog oca, odlučili da ubiju Pitera Petigrua, koji je zaista izdao Harijeve roditelje, Hari staje u Petigruovu odbranu, rekavši da je bolje da ga pošalju u Askaban. Međutim, Petigru uspeva da pobegne.
To što je Hari Petigruu spasao život biće veoma važno, pogotovo u sedmom delu.
[uredi] Vatreni pehar
Na Hogvortsu se ponovo održava legendarni Tročarobnjački turnir, u kome se tri magijske škole - Hogvorts, Bobatons i Durmstrang - prijateljski takmiče u znanju i veštini. Međutim, Hari postaje četvrti šampion, ali ga je prijavio neko drugi.
Odjednom, cela škola počne da ga smatra razmetljivcem, čak i sam Ron. Hermiona ostaje uz njega, a Sedrik Digori, drugi hogvortski šampion, pokušava da spreči Haflpafovce da i dalje začikavaju i napadaju Harija.
Te godine, održava se i Božićni bal, na koji Hari poziva Čo Čang. Ali, ona ga odbija, govoreći da se već dogovorila sa Sedrikom. Hari na bal odlazi sa Parvati Petil.
Na samom trećem podvigu, teleportacioni ključ "prebacuje" Harija i Sedrika na jedno groblje, gde se Voldemor ponovo vraća. On ubija Sedrika i bori se sa Harijem, koji uspeva da mu pobegne, po četvrti put.
[uredi] Red feniksa
Čarobnjačka zajednica ne veruje Hariju i Dambldoru da se Voldemor vratio. U Hogvorts stiže nova nastavnica odbrane od mračnih veština, Dolores Ambridž, koja je tu došla kao izaslanik Ministarstva magije. Ambridžova sprečava decu da propisno nauče odbranu, jer misli da Dambldor regrutuje učenike u svoju privatnu vojsku.
Hari i njegovi prijatelji osnivaju Dambldorovu armiju, grupu đaka koji zaista žele da nauče odbranu. Međutim, Ambridžova i njen Inkvizitorski odred otkrivaju DA, a Dambldor preuzima krivicu.
Hari dobija viziju Sirijusa, koga Voldemor muči u prostorima Ministarstva magije. Hari i jedan deo DA odlaze u Ministarstvo, gde se bore protiv Smrtoždera. U bici pogine Sirijus, a ubije ga Belatriks Lestrejndž. Hari želi da ubije Belatriks, ali onda se susreće sa samim Voldemorom.
Dambldor i Voldemor se bore i, u jednom trenutku, Voldemor beži, ali potom što ga vide zvaničnici Ministarstva. Konačno, svet poveruje Hariju i Dambldoru.
[uredi] Sve Harijeve ljubavi
Džini Vesli je bila prva osoba koja je bila zaljubljena u Harija (u knjizi Hari Poter i Dvorana tajni), iako nije imala hrabrosti ni da govori sa njim. U knjizi Hari Poter i vatreni pehar, Hari se zaljubljuje u Čo Čang, i sledeće godine su se poljubili pod imelom. Na kraju te godine, ona i Hari su raskinuli (iako nikad nisu bili pravi par). Na šestoj godini, Hari počinje da se interesuje za Džini, za koju veruje da je „digla ruke od njega“. Ispostavlja se da Hari nikad nije prestao da joj se sviđa – njih dvoje postaju momak i devojka; mada on raskida, jer zna da bi Voldemor lako mogao to da otkrije i povredi Džini.
Na kraju sedmog dela, Hari se na kraju ženi Džini, i oni dobijaju troje dece: Džejmsa, Albusa i Lili.
[uredi] Harijevi rezultati sa O.Č.N.
O.Č.N. je skraćenica za Obične čarobnjačke nivoe (na engleskom: O.W.L. – Ordinary Wizarding Levels), niz testova koje hogvortski učenici polažu na kraju pete godine. Najviša ocena na O.Č.N. testovima je N (natprosečno). Zatim dolazi I (iznad očekivanja), pa P (prihvatljivo), poslednja prolazna ocena. Neprelazne ocene su B (bedno), O (očajno) i T (trol, poput trola – za njih se smatra da su veoma glupa bića).
Astronomija: P
Briga o magijskim stvorenjima: I
Čini: I
Odbrana od mračnih veština: N
Predskazivanje: B
Herbologija: I
Istorija magije: O
Napici: I
Preobražavanja: I
[uredi] Harijeva karijera
U jednom intervjuu nakon izdavanja sedmog dela Hari Poter i relikvije smrti, Džoan Ketlin Rouling je rekla da je Hari postao Auror u Ministarstvu magije, što znači da je ostvario svoje ambicije iz škole. Hari više ne može da priča nemuštim jezikom, ali ne žali mnogo zbog toga.

Nema komentara:

Objavi komentar